Deres Majestæt

Her har vi mindestenen efter dem, som omkom ved Stella Argus’ forlis i 1957.
Stella Argus var en kulfyret trawler, bygget i England i 1925, og købt til Færøerne af A/S Kimbil i Thorshavn i 1938.
De fiskede for det meste torsk ved Grønland, Island og omkring Færøerne.
Skibet havde som oftest skipper fra Vestmanna og her fra bygden, og derfor var en stor del af besætningen også fra Kvívík og bygderne her omkring.

Om sommeren i 1957 var Stella Argus til sildefiskeri nord for Færøerne. Silden blev saltet i tønder, som blev stablet i lasten, og ofte var stabelen også høj på dækket.
De havde været en sildetur i september, og tog afsted igen på denne skæbnens tur den 30. september.
Søndag morgen den 27. oktober modtog rederiet et telegram fra skipperen, hvor han sagde, at de sejlede hjem med 828 tønder sild, og ville være inde i Thorshavn mandag aften den 28. oktober.
Søndag omkring middag talte de på Stella Argus over radioen med et andet skib, og alt var godt ombord.
Det er det sidste, man ved om skibet.

Da Stella Argus, som meddelt, ikke var kommet til Thorshavn om aftenen den 28. oktober, og man ikke fik forbindelse med dem næste formiddag, blev der sat en større eftersøgning igang, hvor omkring 20 skibe, et fly fra Keflavig og et fra Danmark deltog.
Eftersøgningen varede til den 3. november, men der var intet at finde. Absolut intet.

 

Stella Argus gik ned med en besætning på 22 mand imellem 15 og 53 år.
Eftersiddende var otte enker med 21 børn.
Otte af besætningsmedlemmerne var fra Kvívík, hvoraf fire var brødre, den yngste var 15 år. En af dem var min kones far.
Man ved ikke, hvad der skete med skibet, fordi det var ikke direkte uvejr, men dog søgang med tunge bølger. Så man formoder, at de har fået en sø ind over skibet. Og med de mange opstablede sildetønder på dækket, har stabiliteten været så dårlig, at skibet er kæntret, og gået ned på kort tid.

I forbindelse med kongebesøget i 1959, hvor Deres Majestæt deltog, tog daværende præst i Kvívík, Asger Højlund, initiativ til denne mindesten, som deres far, Frederik den 9., afslørede under stor højtidelighed.